HTML

http://motorfoto.blogspot.com/

Friss topikok

2011.04.13. 13:48 Félsvéd

Vajon most mi lesz?

 Sajnos rossz hirt kaptam... A hungaroringes motoros pályanapok veszélybe kerülhetnek.

Most beszéltem (Bulcsú) Rezsővel, jelenleg úton van Bol'Dor-ba.

Szomorú hangon mondta, hogy Április 30-án felhagy a nyílt napok szervezésével. Timinek és Katinak (két munkatársának) is fel kell mondania.

A helyzetről jelentést küldött az összes Motoros Egyesületnek, úgyhogy ma vagy holnap minden licenszes versenyző hivatalosan is értesűl erről.

Nem tudni hogy a Hungaroring Zrt. kit akar megbízni a motoros napok szervezésével. Az biztos hogy az új vezetés nem próbálta marasztalni...

Rezső szeretné a beígért versenyeket egész évben végig vinni, tehát az OB, a Road and Ride Kupa és a GSX-R Klub Kupa, így ezek a sorozatok nem kerülnek veszélybe.

Tudom, hogy vannak egyesek, akik különféle okok miatt nem szerették Rezsőt... De egyben még ők is egyet fognak velem érteni: Rezső nagy tapasztalattal rendelkezett a motorversenyek lebonyolításához. Rezső után ki fogja átvenni a nyílt napokat, mi lesz a hobbiracerekkel, hol fogjuk összetörni a drága pályagépeinket :)

Hát ma csak ennyit akartam mondani. Szerintem fogjuk még siratni a BRO-t.

275 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://fekezzrovidebbet.blog.hu/api/trackback/id/tr242822935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ratnet 2011.04.14. 15:13:06

@ritkán blogoló: Azt figyelted a Totalbike-on, hogy be voltak húzva az újságírói nyakacskák? Nem igazán kommenteltek hozzá. Gondolom mert ők is a Ringen veretnek folyton. Pár éve írtam is Papptibi-nek, hogy szellőztesse meg a témát, elsőre úgy tűnt megírja, aztán elkussolt és nem is válaszolt amikor rákérdeztem, hogy 'akkómostmivan'.:-)
Na ezért -az agyonhallgatás miatt- hiszi mindenki a környéken lakókat vérge.i motorellenes zöldparasztnak. Holott a helyzet egy kicsit (nagyon) más. Mi is motorozunk autózunk. Csak mi már érezzük a súlyát, ha éjjel átmegyünk egy lakott területen, vagy amikor húzzuk a moci nyelét egy üdülőövezetben.

tutisgsxr 2011.04.14. 15:14:04

@Mayday: írtam pár példát, szerelők, kereskedők. Ha az ember nem költene a hobbijára és ebből a költésből pár ember nem profitálna akkor a pékek és a zöldségesek tudnának csak megélni a világon. perzse nagyon elvonatkoztatott, de remélem érthető..

Suraki 2011.04.14. 15:15:32

@ritkán blogoló: én is csak saccolni tudok de 20-30dB difi minimum van (de inkább több) az utcai norma és egy versenydob között. Szerintem vannak a világban már kidolgozott megoldások amikből lehetne meríteni csak implementálni kellene idehaza.
Már korábban említettem Silverstone példáját...bár lehet, ott is késhegyre megy a harc a lakók vs circuit között, nem tudom. :-)

Ratnet 2011.04.14. 15:16:22

@1kutya: Ott (pl. LeMans féle versenynél) 'csak' az a gond, hogy a csemeték este 8-9 körül aludni tér(né)nek, meg hát a dolgozó emberek is. Szóval egy kis körültekintés elvárható lenne a szervezők részéről.

Mayday 2011.04.14. 15:16:38

@tutisgsxr: nem tudom mennyi szerelő él a versenysportból, de ez nem is erről szól, hanem arról hogy akár hivatás, akár nem, emberek teszik tönkre mások nyugalmát, szennyezik a levegőt, ráadásul mindezt az adókból és még nekik áll feljebb ha ezt szóvá teszik.

nekem nem az a bajom hogy motoroznak, hanem az hogy azt hiszik hogy nekik ez JÁR, pedig nem.

Ratnet 2011.04.14. 15:16:58

@ritkán blogoló: Ezt tegnap olvastam, és bólogattam is a kommentedre.

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:18:10

@Suraki: Örülök, hogy legalább valahol foglalkoznak ilyen témával is, mint zajcsökkentés a motoron.

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:19:14

@Ratnet: ;-) Kicsit ideg voltam akkor és hülyén írtam le a dolgokat, de a lényeg kihámozható volt.

tozse76 2011.04.14. 15:19:41

Én amúgy egyet értek azzal, hogy egy ilyen kiemelt állami beruházás ami kiemelt sporteseménynek ad helyszint az országban az ne legyen veszteséges. Ehhez önmagában kevés a forma 1 sok sok más rendezvény is kell hozzá, többek között pályamotorozások stb. Ez viszont nyilván zavar sok embert és valahol gátat is kell szabni a további terhelésnek hangosodásnak . Tehát első körben a zaj kérdéshez kell hozzányúlni ami egyébként főleg a motorosoknak nem tetszik de ez lényegtelen. Aztán pedig egy olyan menedzsment kell oda aki képes tele rakni sok rendezvényel és ezeket profi módon levezényelni legyen az motoros esemény vagy bringaverseny esetleg autóbemutató, vezetéstechnikai tréning stb. Ehhez megfelelő emberek is kellenek de az nem az biztos nem a kajak kenu szövetségből kell érkeznie, de nem is a talmaxi klán a megoldás. Én inkább ide még beruháznék hogy télen is lehessen használni egy rendezvénycsarnokot pl kiállításokra stb, hogy a téli bevétel kiesést ne mindenáron motoros napokkal kelljen beszedni fél év alatt. a motorosokat is kell(ene ) rendszabályozni és akkor meg lehetne találni az összhangot, sőt lehetne sokkal több embenek ott munkát biztosítani. Fejleszteni kellene a zajvédelmet amitől nem lene néma csend de ahogyan egy autópályát is emberivé lehet tenni, úgy ezt is.

Ratnet 2011.04.14. 15:21:46

@tutisgsxr: Nem, nem érthető. Mert ha teszem azt én (és több száz falumbéli) meg mennék hajnalban vagy délutános, neadjisten éjszakai műszakban) termelni az akármilyengyárba, és nem tudok aludni a HR zaja miatt, emiatt idegbeteg-fáradtan szar munkát végzek vagy balesetet okozok mert Zilsofőr/mentősofőr vagyok, akkor mi van?! Mondom ne menjünk már el a nevetséges végletekig, mert mindenre tudok mondani hasonlóan hülye ellenérveket. Az egészségkárosító zaj pedig elvitathatatlan tény. Azaz törvényellenes az üzemeltetés. Ennyi.

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:21:56

@tozse76: Na ezzel most nagyrészt egyetértek! ;-)

tutisgsxr 2011.04.14. 15:22:47

@Mayday: vonatkoztass el a ringtől akkor te is mert szerintem Te is a ringre érted legjobban, ha van egy olyan pálya ami senkit nem zavar, és az ember fizet érte hogy rajta kiélje a hobbiját, akkor miért is ne járjon?

Ha viszont a ringre érted akkor visszautalnék arra a mondatomra hogy:

"Ne rajtam( illetve a motorosokon) kérd számon hogy azt a pénzt amit az én pénztárcámból vesznek ki azt miért nem a tiedbe teszik bele vagy nem arra költik hogy neked jó legyen.."

Ördögi kör ez, de hidd el, a motorosok is fel tudnának olyan indokokat hozni hogy miért is kellene 1-2 embernek eltűnnie a föld színéről is, van akit a hang zavar, van akit más..
Én mindig azt mondom hogy mindkét fél számára kedvező megoldást kell keresni, nem csak olyat ami csak az egyik félnek jó..

Ratnet 2011.04.14. 15:24:20

@Mayday: Jogilag sem 'jár'. Felette állnak ugyanis az élethez/környezethez/magánélethez kapcsolódó alkotmányos jogok, és a birtokjog is. A szórakozás, a szabadidő eltöltésének helye és módja, nem korlátozhatatlan jog és harmadrendű kérdés ilyen esetekben.

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:24:42

Engem CSAK a zaj zavar, a Ringet, a jó kocsikat (talán egyszer a motorokat is) és versenyeket amúgy kimondottan szeretném. És szerintem is igen, a ZAJ itt akulcskérdés, ebben kell előrelépni. A bevételek növelése meg a Ring vezetésének dolga, azért vannak.

yodamasta 2011.04.14. 15:25:27

Megint a kocsog motorosok :D :D :D Ebben az evben 15 motoros nap lett kiirva. akkor majd most lesz 250 helyett 235 zajnos nap. Ja meg par versenyhetvege is leves, akkor lesz 220 zajos nap :D Azert nehogy mar az legyen a hibas aki arra hasznalja a versenypalyat amire az valo. A palyanapokon az emberek fele amator versenyzo. Siman van kint 200 ember is egy nap. Palyamotorral, verseny rendszerrel van vagy 80-100... Hangos persze. Versenymotort epitett versenypalyara, es egyelore nincs kotelevo decibel limit. Az emberk 80-90% nem is tud rola hogy a ring mellett 200 meterre mar hazak vannak! Szoval ne azokat kocsogoljuk mar akik kijarnak motorozni. Ok csak igyekeznek ott hodolni az idiota hobbijuknak ahol elvileg megtehetik...

mgyalu 2011.04.14. 15:25:55

Komolyan mondom, ez már a hülyeség netovábbja!!! A H. Ring nem most pottyant oda az égből. Aki ott lakik nyilván tudatában volt annak, hogy ott a pályán nem csendjátékot fognak játszani. Elég nagy ez az ország, van ezer más hely ahol csend van.
Én mint esti pályamotorozó alig vártam a nyarat, hogy tudjak a ringen motorozni, önfeledten az életem kockáztatása nélkül! Erre ezt is elveszik. Nincs más lehetőség ebben az országban, csak a közút!
Akkor most a formula 1 lesz a következő amit a mátrában kell megrendezni, mert pár oktondit zavar ...
Bezzeg mikor az udvaron sátrazót veszik le, a kocsmáros nem győzi eladni a hideg sört egyik sem húzza a száját!
Mindenki a másikat baszogatja és azt nézi mit miért nem lehet, nem a megoldást keresi... Gratulálok! Ezt is sikerült elintézni!

tozse76 2011.04.14. 15:26:54

Aztán én biztosan támogatnék vmi olyan szabályzást mint amilyen japánban van. Jelesül a jogosítvány része a pályán való megfelelő szintű motorozás. Adott tipushoz és köbcenthez tartozik egy elérhető köridő amit többször is hozni kell, de esőben is kell tudni menni egy másikat... Ha ez az idő nem megy akkor ez a kategóriájú jogosítvány egyenlőre jegelve. Igy folyamatosan lehetne utcai motorokkal tréningeztetni oktatni és vizsgáztatni a ringen ami sokkal kisebb terhelés szinte hallhatatlan , ráadásul folyamatos bevétel is . Addicionálisan pedig ez rendkivül fejleszthetné a motoros közlekedési tudást és kultúrát, ergo mint egy iskola tudna működni. Ez pedig rendkivül sok motoros iskolának oktatónak cégnek adna munkalehetőséget is.

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:27:10

Motor+zaj témában: van köztetek chopperes? Kíváncsi lennék, miért jó - a feltűnés-(vagy megrökönyödés-?)keltésen túl -, ha irdatlan módon csattog alattad egy alapvetően nyugalmas túrázásra szánt gép?

Ratnet 2011.04.14. 15:29:12

@yodamasta:
"Azert nehogy mar az legyen a hibas aki arra hasznalja a versenypalyat amire az valo."
Csak éppen a Hungaroring nem erre való. Nem motorversenypályának és nem állandó használatra épült. Erről vannak korabeli dokumentumok is.

SwedishRunner 2011.04.14. 15:29:38

Nem érdekel kik laknak ott. Valahol kell lennie egy európai színvonalú, hosszúságú pályának, hogy a hobbisták kiörjöngjék magukat! Magyarországon mellesleg nem jó a helyzet... A Hungaroring arra érdemes pálya -és azért éri meg üzemeltetni-, hogy használják. Hajrá motorosok!!!

tutisgsxr 2011.04.14. 15:29:56

@Ratnet: tudod szívesen beperelném én is budapestet mert az egészségi határérték felett van a város zaja, illetve a levegőszennyezés is káros hatással van az egészségemre.. Illetve lehet én is zilsofőr vagyok és nem tudok aludni a város zajától, és balesetet okozok, akkor szerinted én mit szüntessek meg? Téged ahogy elsuhansz az autóddal növelve a forgalom zaját? Igen, Sajnos hülye példákat hozol fel, csak ami az egyik embernek 9, a másiknak 1 hijján 10..
Sajnos rengeteg olyan dolog van a környezetünkben ami negatívan hat az emberre. De ha azt várod el a világtól hogy más kárára neked örömöd legyen, sajnos azt kell mondjam hogy csalódni fogsz az emberekben.. Mondom, én is voltam hasonló cipőben, én nem vártam a csodára, saját kezembe vettem az ügyem és megoldottam magamnak. Persze ez nem várható el mindenkitől, de még1x mondom, BIZTOS van olyan megoldás ami minkét félnek jó. Persze kell engedni akkor mindkét félnek, de inkább ez minthogy valamelyik oldal örüljön, másik meg szívjon..

mgyalu 2011.04.14. 15:30:26

@ritkán blogoló: És a super moto? Zeng a város tőle és 2 km re húzza neki.
Én is a világ legjobb motorosa voltam a technikás egyenesekben, míg a ringen körbe nem motoroztak egy 125 apriliával. Azóta minden alkalommal kint vagyok és nem az országúton megyek ökör módjára.

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:31:21

@mgyalu: Bocs, de említetted a Mátrát, gondolom Freud-i elszólás. Én imádok kirándulni, túrázni, de a Mátra (és a Mecsek) nyugalmát gyakran széthasítja a motorzúgás. Én feltételezem, hogy te sem csak a Ringen "gyakorolsz", "biztonságosan".

yodamasta 2011.04.14. 15:31:21

@ritkán blogoló:Legegyszerubb es legolcsobb lepes ebben az iranyban a sok helyen alkalmazott decibel limit lehetne. Ez kompromisszum mindenkinek, de mashol is mukodik.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.14. 15:31:43

Szinte biztos, hogy a Gyulai családban akad olyan aki (már saját maga szerint) biztosan jobban tud versenyeket szervezni, mint Rezső.

Ratnet 2011.04.14. 15:31:55

@yodamasta:
"es egyelore nincs kotelevo decibel limit"
De van. Úgy hívják 'határérték', és a pálya üzemeltetőjének lenne a kötelessége gondoskodni a betartásáról. Azaz rászólni a motorosra, hogy: "Húzzál le a visító kotláddal a pályáról a fa..ba, oszt' szereljél fel halkabb dobot!".:-)

2011.04.14. 15:31:59

végül is gyulai zsoltika (személyi alapbére
1.593.000. HUF / hó) kurvára értet a benzingőzhöz, ezért kerülhetett oda... :)

megvehető emberek kellettek mindig is...
az, hogy dilettánsok, az már totál mindegy - nekik!

és kurvára nem tudom elképzelni, hogy ne lett volna egy olyan jó fideszes káder, aki még véletlenül benzingőzhöz is konyítana

Ratnet 2011.04.14. 15:33:01

@SwedishRunner: Ja, hát akkor: Nem érdekel a véleményed. Vica-versa.:-)

yodamasta 2011.04.14. 15:33:31

@Ratnet: Semmi gond akkor zarjak be. De ne en legyek a hibas ha odamentem allatkodni :D Vicces az, hogy szerintem a kint tombolo amator versenyzok/utcai motorosok 90%-a nem is tudja hogy zavar valakit a zajjal. En is nemreg hallottam errol eloszor, pedig marha reg ota kijoarok oda.

mgyalu 2011.04.14. 15:34:25

@ritkán blogoló: Elárulom neked tavaly egyetlen alkalommal voltam motorral a mátrában és nem a gázt húztam hanem az út szélén számoltam a koszorúkat!
Pont tegnap mentem végig kocsival a mátrán, katasztrófa az út ami ott van!
Kész öngyilkosság arra lassan túrázni is! Szóval tévedtél!

Ratnet 2011.04.14. 15:34:43

@tutisgsxr: "De ha azt várod el a világtól hogy más kárára neked örömöd legyen, sajnos azt kell mondjam hogy csalódni fogsz az emberekben.. Mondom, én is voltam hasonló cipőben, én nem vártam a csodára, saját kezembe vettem az ügyem és megoldottam magamnak."

Miről beszélünk?:-) Nekünk kárt okoz a Hungaroring zaja és ezért teszünk is valamit. Feltűnt?:-)

Suraki 2011.04.14. 15:34:46

@ritkán blogoló: ...csak arra jó amire írtad. :-)
Nyakkendős manager aki vadnak született. :-D

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:34:52

@Ratnet: Ja, a kormánybiztos, vagy ki véleményében is ez volt a lényeg, hogy nem tartották be a szabályos határértékeket (amik pedig hibásan valami üzemi zajnak, vagy minek voltak kikiáltva, ráadásul)

tutisgsxr 2011.04.14. 15:35:50

@Ratnet: feltűnt, ezt más a másik blogban is kibeszéltük hogy az irány a rossz, miszerint szüntessék be a motorsportot a ringen..

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:36:32

@mgyalu: Akkor mea culpa neked, de biztos nem te vagy a tipikus motoros

Ratnet 2011.04.14. 15:36:39

@yodamasta: Erről írtam fentebb, hogy pl. Papptibi sem vállalta fel 2009-ben, hogy cikket írjon róla a TC-n, minden médium agyonhallgatja. Ezért hiszik azt a mocisok/autósok, hogy 'a köcsög falusiak végleg be akarják záratni a Ringet'. Pedig nem ez a valóság.

tozse76 2011.04.14. 15:37:52

Amúgy az osztrák ellenpélda a hogyan lehet kultúráltan ringet használni az A1 Ring. Salzburgtól kb 10km-re van körbevéve falvakkal , legelőkkel , tele állatokkal amik elég érzékenyek a zajra.
Ennek ellenére szinte minden nap van motoros vagy autós rendezvény. Pályára csak az mehet aki valamelyik regisztrált hivatalos motoros klub regisztrált tagja. Oda fizet előre a klub rendezi a cehhet előre. Mivel ők is felelnek a tagért, ezért rá vannak kényszeritve rengeteg szabály betartásáért és betartatásáért. Igy belépéskor "gépátvétel" aminewk része a hangnyomás ellenőrzés. De a közúti közlekedésre alkalmatlan motort kapásból levágják a rendészek és az ott jelen lévő rendőrség. Kötelező biztosítés ellenőrzés . Az ilyen kressznek nem megfelelő motorokat csak tréleren lehet húzni vonni ,de nyilt napokon azok is csak kizárólag gyári E betűs csővel mehetnek. Ja szúrópróba szerűen van váz szám ellenőrzés meg rendszám is van igy a kireszelt lopott cuccok meg sem jelennek. A pályahasználat olcsóbb mint itt és ráadásul ezen szabályok betartása melett biztosítás is , igy nem kell leragasztani a rendszámot. Aki leragasztja az leszedik a pályáról és bünti . Mindezek után teljesen normális a zajszint számos panzió ebből él, a tehenek infarktus nélkül legelésznek a hegyek között ..

mgyalu 2011.04.14. 15:39:02

@ritkán blogoló: Ha voltál már kint ilyen nyílt napon, akkor láttad, sokan futón hozzák a pálya gépeket. Amiket országúton egyáltalán nem is használnak. Milliókat ölnek ebbe a hobbyba, mert kis hazánkban 0 a motorsport. És ezt a keveset is elveszik ez emberektől, motorosoktól!

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:39:27

Senki sem akarja bezáratni a Ringet, talán nem is lehetséges. Csak a motorosoktól és egyéb szakágaktól kérünk egy kis toleranciát és kevesebb zajt, ritkábban. Ennyi.

Suraki 2011.04.14. 15:41:52

@Ratnet: és milyen jó is a blogoszféra! Ha nem írja meg a hivatásos, majd a magánemberek felpörgetik a témát.
Viva la internet! Csak szabadon!

mgyalu 2011.04.14. 15:43:04

@ritkán blogoló: Majd megkéred Alonsot is, hogy fél gázzal tolja, mert nem tudsz pihenni???

Ratnet 2011.04.14. 15:44:52

@ritkán blogoló: Az úgy van aaaz, :-) hogy üzemi zajforrásnak akarták minősíteni. Azaz nem lett volna mérhető pl. a Forma-1, a Ferrari napok, a Renault kupa, a LeMans, satöbbi, ugyanis a leges-legzajosabb 12 nap felmentést kapott volna a környezetvédelmi/egészségügyi határértékek alól. A többi zajeseményre pedig megengedőbb határértéket adott volna meg. Csakhogy a Ring szabadidős sport létesítmény, s mint olyan, -különös tekintettel a védett lakóövezetre amik közé épült-, kussolni (lenne) kénytelen illetőleg radikálisan korlátoznia a zajszennyezését.

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:45:40

@mgyalu: ;-) Mint írtam, van pár verseny, ami szerintem nemcsak a versenyzők szűk körének örömét szolgálja, mások kárán. Ilyen a Forma 1 és a WSR, meglátásom szerint. Ezekért pár napig ki lehet bírni a zajt.

Ratnet 2011.04.14. 15:47:12

@tozse76: "a tehenek infarktus nélkül legelésznek a hegyek között .."
Áá, akkor ezért jó a Milka csoki!:-)

Ratnet 2011.04.14. 15:49:52

@mgyalu: Miért? Te talán térden állva leszopod?:-) Ő is csak egy ember és ugyanaz vonatkozik rá, mint bárki másra. Különös tekintettel arra, hogy ő nemzetközi szennyező.:-)

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:51:06

@Ratnet: Egyébként igazad van, de ne legyünk mohók... ;-)

Ratnet 2011.04.14. 15:51:51

@ritkán blogoló: Dehogy, csak mindenkinek érdemei szerint válaszolok.:-)

ritkán blogoló 2011.04.14. 15:58:36

Na én egy időre lecuppanok a témáról, muszáj dolgozni is néha... ;-) Meg aztán ritkán blogoló vagyok.

Remélem alakul valami értelmes kompromisszum, bár dönteni sajnos úgysem mi fogunk. Viszont talán aki dönthet, elolvassa. Azért örülök, hogy mégiscsak lehet értelmesen beszélni mindkét "féllel" ilyen parázsló témáról... (igaz, így anonim mindenki sokkal őszíntébb)

Ratnet 2011.04.14. 16:01:40

@ritkán blogoló: Persze, hogy lehet értelmesen is. Én is motorozom, szobatiszta is vagyok, satöbbi. A motoros is ember. Meg a zajkárosult motoros is.:-)

mgyalu 2011.04.14. 16:01:47

@Ratnet: Erről a kollégám szavai jutnak az eszembe: "Mindenki magából indul ki te kis b....i!" Én nem szidtalak téged sem és mást sem! Ha nem tetszik, hogy zaj van a ring körül lehet venni másfele is házat. Én szívesen vennék házat kerepesen!
De ha ennyire okos vagy, akkor mond meg hol lehet hódolni máshol a gyorsasági motorsportnak ebben az országban máshol???

Hurri Kán 2011.04.14. 16:09:41

Nem vagyok motoros berkekben járatos, valaki lefordítaná nekem ezt magyarra?
Annyit értek belőle (jól?), hogy egy eddig népszerű rendezvényt nem lehet a továbbiakban megtartani a Ringen?

Ratnet 2011.04.14. 16:13:20

Én sem szidtalak. Idézd, ahol szidlak!:-)
Amúgy pedig fordítva ülsz a lovon. Ugyanis nem a motorozás joga az alkotmányos jog, hanem az egészséges élethez való jog. Nem motorsport-védelem van, hanem birtokvédelem. Azaz senkit sem érdekel, hogy hogy oldod meg a hobbidat. Amint nem mások kárára teszed, a kutya nem fog csesztetni érte. Felvetésedre reagálva: Aki bálnavadász, az hol bálnavadásszon?:-)

Ratnet 2011.04.14. 16:14:45

@gyvy: Nem. A cikk arról szól (ha igaz), hogy a 'BR organisation' nem szervez a Ringen több rendezvényt.

yodamasta 2011.04.14. 16:34:34

@Ratnet: Teljesen jogos es igazatok van. Csak kerlek ne minket hibaztass. A kijaro monotosok nagy resze pont azert jar ki hogy elvonulva a vilagto, zart palyan tombolja ki magat. Enis ezt teszem evek ota. Nagyon keves lehetoseg van erre magyarorszagon, nem csoda hogy tele vannak a hungaroringes nyilt napok. Hidd el nagyon sokan nem is tudnak rola hogy sok ezer embert zavarnak ilyenkor. Az uzemelteto dolga lenne hogy a decibel limitet betartsa. Nem a palyat hasznalok a hibasak, nem nagyon tudunk mi ezekrola dolgokrol szinte semmit.

Ratnet 2011.04.14. 16:39:11

@yodamasta: Ha úgy vesszük neked is részed van ezentúl abban, hogy tudjanak róla a többiek is. Mindkét félnek segítenél vele, ha elmondanád minél több pályahasználónak a problémát, és azt is amit a lakosok gondolnak. Kevesebb (halkabb) motorozás=barátságosabb lakosság=Hungaroring fennmaradása. Akinek 80 felett van az IQ-ja, az mind megérti.

Csak a yamaha 2011.04.14. 16:43:19

Itt megint a zsebekről van szó!Amúgy itthon ami motor sport az mind káros,és ellenzik.......
Ja és az emberekben a tolerancia hiány az túlteng rendesen!!

Lacaca 2011.04.14. 16:44:42

@Ratnet: Sajnos nincs időm végigolvasni az egyszemélyes háborúd termését, de 3 dolog így zárásul:
Nem kell kimenned, így is röhejes a harcod.
Lesznek motoros rendezvények, pont olyan hangerővel, mint eddig, csak más szedi majd le a sápot, mert ez nem az ott élőkről, vagy a motorozni kínánókról szól, hanem néhány bácsi pénzéről.
Sötétedés után senkit nem engednek fel a pályára, így max azt lehet elképzelni, hogy a boxutcában motorosok tömege rángatja a gázd helyben állva. (Kivételek a gyorsulási versenyek voltak, de ott csak a kivilágított célegyenes volt nyitva, és nem annyira motorokról, hanem autókról szólt)

Ratnet 2011.04.14. 16:44:46

@Csak a yamaha: Láthatóan te vagy az, aki nem olvasta el a kommenteket.:-)

Lacaca 2011.04.14. 16:45:54

@yodamasta: Kérlek ne használd olyan helyen az autópályát, ahol nincs zajvédő fal, mert Te leszel a hibás. Nem baj, hogy nem tudod, hol zavarsz vele másokat, az is a Te hibád.

Elemér_ · http://nonprofit.info.hu/blog 2011.04.14. 16:46:53

Szilasligeti lakosként és motor- és autosport kedvelőként szólnék: nem a pálya megléte, vagy az oda járó motorosok /autósok zavarnak minket: hanem csak a márciustól novemberig tartó állandó zaj (minden nap reggeltől estig). Ezt kellene valami módon limitálni. Mértékét, mennyiségét, - ahogy megoldható. De sajnos a Hungoring a legkisebb hajlandóságot sem mutatta eddig erre.

Ratnet 2011.04.14. 16:48:51

@Lacaca: Hozzászólásodból ítélve te vagy az, aki miatt a 80-as IQ-ról írtam itt fentebb.:-)
Azért nagyon ne legyél szomorú, ha egy-két motoros nap elmarad az 'egyszemélyes háború' miatt.
Az éjszakai versenyek azért nincsenek, mert pár éve betiltották. Informálódj többet.

Ratnet 2011.04.14. 16:52:27

@Lacaca: Csak itt az a bökkenő, hogy te most már TUDOD, HOGY ZAVARSZ. Erre gondolj, ha Hungaroringet használod.
Az autópálya zaja más jellegű, fallal védhető, és nem köröznek rajta a motorok, hanem elhaladnak. Autópálya is van a Ring mellett, mégsem zavar senkit.

Lacaca 2011.04.14. 17:06:37

@Ratnet: Upsz, nem vettem észre az IQ tesztet.

Nem akarlak elszomorítani, de ha személy szerint téged zavarlak, az már-már örömet okoz, de ha sokáig erőlködsz, akkor nem lesz "már-már" se. A másik rossz hír, hogy az én motorom speciel gyári állapotában van, és ebbe beleegyezik az EU normáknak megfelelő kipufogó is, így kénytelen leszek dudálni, mert úgy nagyobb zajt tudok csapni.

Ratnet 2011.04.14. 17:21:21

@Lacaca: Épp ezt várjuk el egy ingatlanostól, házat eladni már úgysem lehet a környéken.:-)
Ha a faluban húzatod a kotládat és állsz a kürtgombodon, és a helybéli srácok vagy dühös családapák (akik amúgy is fel vannak már spannolva) utánad mennek és cipóra verik az arcodat, akkor azért emlékezz erre az intelligens hozzáállásodra. A Hungaroringen viszont kidudálhatod az akksidból a delejt csumára, akkor se zavarsz vele a lakosok közül senkit, max kidobnak a Ringről a p.csába a rendezők vagy a többiek. Na, okos-e vagy?:-)

Lacaca 2011.04.14. 17:37:23

@Ratnet: :)
Én végig arról írtam, hoyg mi van a ringen, így dudálni is max ott tudok, hiszen a ringről, mint zajforrásról beszéltem. Örülök, hogy kutakodni tudsz, de a funcnionális analfabétizmus azzal nehezen kompenzálható :)

Ratnet 2011.04.14. 17:39:46

@Lacaca: Nem kutakodtam, te magad említetted anno valahol.
Funkcionális analfabéta módjára válaszomban leírtam: a Ringen dudáljál bátran! Roppant konstruktív és okos gondolat, hisz a probléma megoldja önmagát.:-)

Ratnet 2011.04.14. 17:50:53

@Lacaca: "funcnionális"
Azért ez sem semmi öngól, pedig igazán nem vagyok egy helyesírási-hiba fetisiszta.:-)

tomcat1974 2011.04.14. 18:08:13

Én azt javasolnám, hogy zárjuk be a Parlamentet egy hónapra és a sok hazudós, léhűtő, semmittevő, megélhetési politikus által felvett csilliárdnyi összegből (1 havi rezsi) építsünk egy bazi zajvédő falat! Persze tudom, hogy ebben az esetben a "zaj" csak egy hivatkozási alap. A cél -a jó magyar szokás szerint- egymásnak ugrasztani az kisembereket (a hozzászólásokon is látszik, mindenki fújja az igazát és jól megmondja), közben meg megy a matek a háttérben! :))) Viccország!

Ratnet 2011.04.14. 18:23:25

@tomcat1974: Itt a kisemberek valamiféle csendről zsezsegnek. Csendet meg pénz nélkül is lehet csinálni. Ja, hogy akkor nem lehet zsebet tömni bizonyos szűk köröknek? No ez az, amit mi kerepesiek, szilasiak, mogyoródiak, csömöriek, egyéb érintettek leszarunk!
Egyébként mint már sokadszor leírtam: a zajvédő fal itt nem alkalmazható, mert hatástalan maradna.

pohi 2011.04.14. 20:10:58

Nap közben 08-18 óráig szerintem nem kellene, hogy zavarjon senkit ennek a helynek a "zaja". Pár pályanapon én is voltam annó, érdekes módon a ringen kívül mikor bevásároltam a boltban, nem hallottam zajt. Természetesen este és vasárnap legyen csend, tudjanak pihenni az emberek.

Ennyi erővel a Bp.-iek letilthatnák a repülő, villamos és buszforgalmat, mert zajos éjjel......és még sorolhatnám....

PolarBear68 2011.04.14. 20:16:44

@Ratnet: "Ennyi erővel nekem üzleti érdekem a betöréses lopás, amit tűrni kénytelen mindenki mert másképp nem tudok megélni.:-)"

Ez Magyarisztánban így van pl: cigányok.
Sehol a világon nincs még ilyen hogy megélhetési(szinte kötelező) bűnöző !!!!!

Ratnet 2011.04.14. 21:12:16

@pohi: Az, hogy te boltban voltál (lehetett az ebédidőben vagy bármikor amikor épp szünet van), az nem mintavétel. Gyere ki egy napra a faluba, és hallgasd!
Ez a faluban van:

www.youtube.com/watch?v=_CDryjDFpOI

És nem egyedi eset, hanem állandósult állapot.

Ratnet 2011.04.14. 21:13:29

@PolarBear68: Ez itt eléggé OFF téma ha jól sejtem.

vernyul 2011.04.15. 11:06:38

ide is beírom:
olvastam a hirt, amibol a panik lett. nem igaz, hogy a zaj miatt nem lesz motorozas. azert van gaz, mert nincs motoros. egyszeruen nincs penz. en is beszeltem rezsovel, kijarok mar evek ota. 3-4 eve csoportonkent vagy 50 motor volt, tulekedes ment, most meg mi van??? semmi! egesz delelottre 30 motor!!! emberek! nem jartok ki, azert van veszely!!!!!

SwedishRunner 2011.04.15. 13:09:13

Tud valaki valamit arról, hogy esetleg a zajos éjszakai versenyek miatt költözött el a gyorsulási futam a ringről és ott csak pár időpontban van?

Érdekelne a dolog engem... amit Ratneték szajkóznak az nonszensz... A Hungaroring az egyetlen olyan versenypálya Mo-on ami üzemszerű versenyzésre alkalmas. Itt nincs mit korlátozni... Jó barátom az adventure parkban dolgozott a ringen 4éve, akkor látott F1 es gépeket -párat- amit versenytől függetlenül csak tesztelni hoztak ide 1-2 napra, (rengeteg pénzért) és szomszédos országok autós szaklapjai is következtetgettek, hogy mi készülhet, mert a magyar Hungaroringen tesztelik stb.. Ez reklám volt nekünk, több svájci fogdoki ismerte meg a ringet, jött ide az astonjával körözgetni evett magyar étteremben, lakott magyar szálláson... Nehogy már ez ne legyen nekünk előnyös? Meg a tesztcsapatok fogyasztásai, szállása. Lehet h nem mogyoródon laktak hanem az Intercontinentálban, de ott is magyar emberek dolgoznak azok itthon adóznak, és a hotelt üzemeltető cég is! Egyszerűen a ring körüli anyagi hálózat sokat csepegtet be a közösbe ami csak akkor lesz feltünő ha a forrás apadni kezd!

Ratnet 2011.04.15. 13:18:43

@SwedishRunner: Igen, a zaj miatt. Éjszaka ugyanis lakott területen nem szervezhet senki zajjal járó rendezvényt. A te lakóhelyeden sem biztos, hogy tolerálnák az ilyesmit.
Ratneték amit szajkóznak, az a legalapvetőbb emberi joguk, és a legalapvetőbb elvárásuk egy demokratikus jogállamban.
Ezt te ne kérdőjelezd már meg légy oly kedves! A szórakozni vágyásod ill. mások versenyezni vágyása, sem emberileg sem törvényileg nem előrébb való, mint az alkotmányos alapjogok vagy birtokjogok. Tudom, hogy nehéz elsőre megérteni sokaknak, mert úgy van tálalva, hogy elveszik a játékukat. De ha szenvedni látod a gyermeked, a családod, ha szarnak a jogaidra és szennyezik a birtokod, veszélyeztetik az egészséged, akkor te is hőbörögni fogsz. Hidd el. Akkor kurvára nem leszel toleráns a törvényszegő szórakozókkal, és szórakoztatókkal szemben.
Apropó: a devecserieknek írtál már, hogy minek költöztek oda és ne szajkózzák az igazukat a MAL-al szemben?:-)

vernyul 2011.04.15. 15:15:27

@Ratnet: igen. semmi koze hozza. hidd ezt el nekem. minden nap van olyan autos program, ami sokkal hangosabb mint a nyilt nap. hallom is.

Ratnet 2011.04.15. 15:26:53

@vernyul: Te csak hallod, mások meg meg is mérték műszerrel. Akarsz látni egy hatástanulmányt? A motoros nyílt napok a leghangosabb 'nem versenyszerű' rendezvények.
A BRO távozása (ha a zaj miatt van) nem feltétlen azt jelenti egyébként, hogy ők szervezték a leghangosabb versenyeket, hanem azt lehet sejteni, hogy velük kezdődik el a leépítés. Ez persze csak feltételezés, és nem biztos így van. Még az is lehet, hogy neked van igazad ebben a kérdésben. Sőt a gazdasági válság hatása sem elhanyagolható...

SwedishRunner 2011.04.15. 15:39:35

Én és a családom a városban laktunk régen. Hangos volt, nagyon! Elköltöztünk a Széchenyi-hegy lábához ez itt nem hangos. Ahol laktam ott még senki sem állíttatta le a 4-6-os villamosokat mert pont ott nyekeregnek be a kanyarba, sőt senki nem záratta be az éjszakai szórakozóhelyeket sem, sőt mi több senki nem állítja meg az arrafelé gyorsulni tartókat péntekenként mikor útban vannak a Váci útra a Hungaroring helyett! De Te kedves Ratnet itt hisztizel barátom, és alkotmányos nyugalomhoz való jogodat hajtogatod, amikor az embereknek ez a belvárosban egyáltalán nem adatik meg! Fel kéne fognod neked is és a sok zajhuszár haverodnak, hogy a versenypálya versenyzésre való és arra használni is kel ha már ott áll, mert ez üzemeltetése milliárdokba kerül. Most nagy a szátok, ott lakóknak, hogy nektek ez mekkora hátrány, DE nem kell odaköltözni, hogyha tudja valaki, hogy ott versenypálya van. Aki 25 éve ott lakott az a diktatúra idejében még miért is nem nyitotta a száját nagyra, ja mert akkor rettegés volt.. Nehogy már az kérjen elnézést aki használni akarja pénzért az egyetlen használható magyar versenypályát, és nehogy már munkaidőben kelljen odamennie mert te az aglomerációbol akkor jöttél be dolgozni..

Ratnet 2011.04.15. 16:20:37

@SwedishRunner: Te ma születtél, vagy lusta voltál visszaolvasni az elmúlt napokban a kommenteket?
A Ring zajproblémája kb. 7-8 éve áll fenn. Akkor kezdték ugyanis állandóan használni, holott a pálya nem erre a célra épült. Erről vannak hivatalos dokumentumok is.
A városbéli mártírkodásod is a már oly sokszor hallott, kapásból elkövetett védekezés, a "már 25 éve ott van a Hungaroring" -szöveg mellé. Te vagy kb. a századik, aki ezekkel az érvekkel jön, csak az utóbbi napokban amióta kipukkant az ügy. Én is a városban laktam évtizedeken át, szóval nekem ne mondd el, hogy mi a különbség az utcai forgalom zaj, és a visító versenygépzaj közt. Ráadásul míg előbbi több millió ember közlekedését szolgáló közérdek, addig a második egy szűkebb kör magánérdeke, öncélú szabadidős tevékenység. Mielőtt a harmadik hülye érvet is elpuffogtatnád a Ring (mint adófizető és bevételt hozó létesítmény) hasznosságáról, tájékoztatlak, hogy a pálya körül élő többezer ember dolgozó/adófizető állampolgár. Többek közt az ő zsebükből kivett pénzből tartják fent a pályát.
Még egy tévedésedet eloszlatnám: munkaidőben is itt zümmög a pályán a sok ráérő ember, reggeltől-estig. Tájékozódjál, hogy legközelebb ne beszélj ennyi ostobaságot, és eloszoljanak a tévhitek.

Ratnet 2011.04.15. 16:32:01

@SwedishRunner:
"alkotmányos nyugalomhoz való jogodat hajtogatod" -az meg mi?:-)

Neked alapvető fingod sincs az alapvető alkotmányos jogokról vagy a birtokjogokról!? Hááát apááám.. És ilyen felkészültséggel még te osztasz le minket?:-)

SwedishRunner 2011.04.15. 17:06:30

Miért költöztél el a városból, ha ott jobb? A Mogyoródi adófizetők ha máshol laknak is, ugyanúgy fizetik az adót úgyhogy ne magyarázz édes öregem, ha elköltözöl ott is fizeted, úgyhogy nyugodtan elköltözhetsz semmilyen forma kivételt nem érdemelsz amiatt, mert Mogyoródon vagy más a ringgel szomszédos településen laksz. Hála Istennek, hogy munkaidőben is használják a ringet, legalább van értelme a pályának, és szerintem nyugodtan lehetnek éjszakai rendezvények is okos tóbiás, mi több helyes hogy az adófizetők pénzéből megy a Hungaroringnek pénz inkább menjen a ringbe az az összeg mint egyéb kétes használati értékű beruházásokba. Azt pedig, hogy alkotmányos nyugalomhoz való jogodat hajtogatod, pikírt megjegyzésnek szántam, mert úgy sajnáltatod magad mintha a kis Mogyoródi, Szilasligeti füled porcelánból lenne. Azért mert te is adófizető vagy, mint én is, meg itt rengetegen nem jelenti azt, hogy a te igényednek vagy három kis település igényének áll a világ! Képzeld el senkit nem érdekel a Ti hisztis kis nyomorotok! Dolgoztam már Fóton, nyári hétvégén és semmi felháborító nagy zajt nem hallottam, sőt a ház tulajdonosai is rendszeres látogatói voltak a ring rendezvényeinek, nem mondták azt nekem, hogy ejjj kegyetlenül beteg vagyok a zajártalom miatt. A Ring is közérdek öregem, nem csak tömegközlekedés vagy a légiközlekedés. A Hungaroring a maga fellingjével egy hungarikum, sok külföldi ezért ismeri hazánkat ezért jött ide és ez volt az oka, hogy a lábát ide betette, aztán később visszajött. Manapság z ilyesminek van "ereje" nem a paprikának. Vedd tudomásul és csitulj el!

SwedishRunner 2011.04.15. 17:08:23

felling->feeling akart lenni

Ratnet 2011.04.15. 17:17:21

@SwedishRunner: Ha nem lennél éjsötét, értenéd mire írtam példaként az adófizetést.
Fót kissé messzebb van a Ringtől, tehát példaként hozni a fótiak tapasztalatait, kissé irreleváns. Igaz, sok rendezvény zaja oda is elhallatszik.
A többi szánalmas érvedet, az emberek nyugalma és egészsége ellen (és beteg örömödet afelett, hogy több ezren szívnak -köztük pici gyerekek- pár ember szórakozása miatt) pedig elhozhatod a bíróságra, ahová az ügy most kerülni fog, amennyiben nem történik érzékelhető változás. Kicsit túl vagyunk már azon a ponton, hogy szájkaratés nethuszárok kéretlen tanácsai befolyásolják a folyamatot. Emésszed barátom, hogy végre működik a demokrácia.:-)

vernyul 2011.04.15. 21:12:11

@Ratnet: ja, persze, lehet ez is hogy leepites, csak en azt mondom, a motorosok szamanak drasztikus csokkenese szamokban lemerheto. plusz, masik forumban mar irtam, hogy rezso szemelyesen is azt mondja, nincs motoros, nincs penz, nincs palyaberles. szponzort talalni meg lehetetlen.

Eyesis 2011.04.28. 11:26:15

1986 óta van ott egy versenypálya, ami nyilván hoz bevételt a környező településeknek.

Tehát ez egy versenypálya, ami ott működik idestova 25 éve.

Ha én veszek egy házat egy szennyvíztelep és egy szemétlerakó mellett mert ott pont ezek miatt kicsit olcsóbb volt, akkor ne akarjam már bezárni utána őket, csak mert nem bírok aludni a szagoktól.

Amúgy miért nem dob össze a sok jól halló egy jó kis hangszigetelő falra köré?

MaxRebel 2011.05.09. 09:26:39

@Lacaca: És te, roppant intelligensen megnyilvánuló barátom, vajon figyeled-e az eseményeket?:-)

maxrebel.blog.hu

Lacaca 2011.05.09. 09:46:59

@MaxRebel: 2011-ben lesznek motoros napok. 2012-re akkor is kell tenni valamit ha nem ugrálsz a hihetetlen látogatottságú blogoddal. Szánalom

MaxRebel 2011.05.09. 10:08:51

@Lacaca: Sajnos borzasztó járatlan vagy Ring ügyben. Már 2009-ben tenniük kellett volna valamit...
Amúgy nagy Ring-zaj pártolóként eljöhetnél a bíróságra érvelni, ahol attól tartok te lennél a 'szánalom'.:-)

Lacaca 2011.05.09. 14:38:32

@MaxRebel: MIndenkihez úgy kell szólni, ahogy megérti. Nálad hibáztam, magasra raktam a lécet.

Nem zaj pártoló vagyok, hanem nyíltnap pártoló. Nem a zaj mellett érvelek, de most nem mennék újra bele, mert megint ámokfutásba fogsz kezdeni. Tőlem úgy oldja meg a Ring, ahogy akarja, azért szed pénzt, mert üzleti vállalkozás. Vállalta ezt is. Kíváncsian várom a per végét.... Gondolom az urak majd hagyják elveszni az aranytojást tojó tyúkot

MaxRebel 2011.05.09. 14:57:27

@Lacaca: Lécet?! Nekem?! Legalább a kommentelő nevét elolvasnád, mielőtt leoltod.:-)
Én csak beleugattam.

Azt nem az "urak" döntik el, hogy mikor unja meg a lakosság a törvényszegést, és mikor érvényesíti a jogait. Az aranytojást tojó tyúk gazdáinak sokba lesz, ha minden hatóságot és bíróságot meg akar venni. Vagy ha egy vesztett per esetén a kasszánál ki kell csengetni a lét.
Gondolkodni kéne...
süti beállítások módosítása